TMR investuje tento rok najmä do Poľska

4. mája 2017
TMR investuje tento rok najmä do Poľska

DEMÄNOVSKÁ DOLINA (4. máj 2017) – V aktuálnom finančnom roku 2016/17 (1.11.2016 – 31.10.2017) plánuje Spoločnosť Tatry mountain resorts, a.s. (TMR) investície s celkovým rozpočtom 83 mil. eur. TMR zameriava svoju investičnú pozornosť najmä na poľské lyžiarske stredisko Szczyrk a Sliezsky zábavný park Legendia (Legendia Śląskie Wesołe Miasteczko), kde plánuje tento rok preinvestovať spolu 57 mil. eur. Ďalších 26 mil. eur investuje Spoločnosť TMR na Slovensko do prevádzok vo Vysokých Tatrách a do strediska Jasná Nízke Tatry.

Poľské lyžiarske stredisko Szczyrk a Sliezsky zábavný park v poľskom meste Chorzów zažívajú vďaka rozsiahlym finančným stimulom do infraštruktúry a modernizácie tzv. Novú éru Szczyrku a Novú éru Sliezskeho zábavného parku. Práve Sliezsky zábavný park sa od 29. apríla 2017 predstavil verejnosti s vynovenými atrakciami, zmodernizovanou hlavnou vstupnou bránou, s novými pokladňami, obchodmi, štýlovou kaviarňou a úplne novým brandom LEGENDIA. Obnova najstaršieho poľského zábavného parku tak naberá na obrátkach. Už počas minulého roka si návštevníci mohli vyskúšať novinku Diamond River a bola im predstavená prvá legenda o Skarbnikovi – dobrom duchovi baní. Počas jesenných mesiacov minulého roka sa vymieňal povrch pešej zóny, nasadila sa nová vegetácia a aktuálne vrcholia práce na najdôležitejšom ťaháku sezóny, ktorým je horská dráha Lech Coaster. Táto najvýznamnejšia atrakcia sa verejnosti predstaví 1. júla. Zážitok na horskej dráhe Lech Coaster začne už pred nasadnutím do vagónikov v tzv. media room, kde na návštevníkov čaká multimediálne premietanie (preshow) legendy o zakladateľovi Poľska – Lechovi a jeho družine. Pri tvorbe preshow spolupracuje TMR s najvýznamnejším poľským filmovým štúdiom Platige Image, ktoré má na svojom konte nomináciu na Oskara. Je to vôbec prvýkrát, čo bude takáto preshow použitá v regióne strednej a východnej Európy, pretože doteraz je známa iba v najväčších svetových parkoch. Celý koncept Legendie vychádza z kúzelného sveta legiend, bohatej poľskej histórie a obnovu stavia zábavný park na európskom modernom formáte. Investície do rozvoja Legendie sa tento finančný rok 2016/17 vyšplhali na sumu 22 mil. eur.

Lyžiarske stredisko Szczyrk (SON/Szczyrkowski Ośrodek Narciarski S.A.) čakajú významné investície do infraštruktúry. Zastarané dopravné systémy sa vymenia za nové moderné a zefektívni sa preprava. Stredisko získa modernizáciou postupne aj pestrosť v poskytovaní reštauračných služieb, požičovní lyžiarskej výstroje, športových obchodov, teda kompletného zázemia, čo posilní image aj samotného Szczyrku ako významného lyžiarskeho strediska. Do začiatku zimnej sezóny 2017/18 sú naplánované investície v objeme 35 mil. eur. Stredisko v poľských Beskydách tak pred sezónou dostane novú 10 – miestnu kabínkovú lanovku v lokalite Parking U Kowalskiego – Hala Skrzyczeńska, 6 – sedačkovú lanovku v lokalite Solisko – Hala Skrzyczeńska, 6 – sedačkovú lanovku v lokalite Solisko – Wierch Pośredni a modrú zjazdovku z lokality Hala Pośrednia na Solisko, vďaka ktorej sa prepoja tieto dve lokality pre slabších lyžiarov, keďže doteraz v tejto časti strediska chýbala ľahšia modrá zjazdovka. Projekt počíta aj s vybudovaním umelého zasnežovania a retenčnej nádrže na vodu.

Spoločnosť TMR ku koncu kalendárneho roka 2016 a začiatkom roka 2017 sfinalizovala na Slovensku investície v celkovej hodnote 11,2 mil. eur. Z toho významné projekty zahŕňali lanovku v lokalite Krupová-Kosodrevina v Jasnej, nové zasnežovanie, dva nové ratraky a množstvo iných prevádzkových investícii.

Stredisko Jasná Nízke Tatry čaká počas tohto roka dokončenie Hotela Pošta**** a jeho otvorenie 23. júna. Už počas zimy si mohli prví návštevníci vyskúšať atmosféru novootvorenej hotelovej reštaurácie ANGUS inšpirovanou americkou gastronómiou. Celková investícia do Hotela Pošta je 5,5 mil. eur. V samotnom srdci Jasnej sa pracuje aj na I. etape Centra Jasná – Centrum východ. Dvojpodlažná budova bude zázemím pre lyžiarskych inštruktorov, zároveň lyžiarňou pre návštevníkov, ďalej bude poskytovať reštauračné služby s výhľadom na Chopok a prepojením na pokladne, infocentrum a športový obchod. S výstavbou Centra východ na Bielej Púti sa začne počas leta a jeho celková investícia predstavuje 3,2 mil. eur.

V Aquaparku Tatralandia vyrastá nová rodinná atrakcia – zábavný park Tatrapolis, ktorý bude otvorený v júni. Na ploche 16 ha sa predstaví 12 kovových miniatúr známych svetových stavieb a návštevníci budú mať možnosť vidieť na vlastné oči aj poctivé kováčske remeslo alebo si užiť zaujímavé eventy. Objem celkových nákladov dosiahol 630 tis. eur.

Vo Vysokých Tatrách v Grandhoteli**** Praha v Tatranskej Lomnici sa finalizujú rekonštrukčné práce na posledných izbách s názvom Classic. V Hoteli FIS*** na Štrbskom Plese prechádza tento rok výraznou modernizáciou spolu 62 izieb. Spoločnosť TMR počíta aj s rozšírením terasy pred Hotelom FIS***, takisto s rozšírením terasy pred reštauračnou časťou Horského hotela Hrebienok** a modernizáciou interiéru nástupnej stanice lanovky na Lomnický štít, či novým mólom v prístave člnkov na Štrbskom plese. Celkové náklady vo Vysokých Tatrách predstavujú sumu 743 tis. eur.

Zároveň bude Spoločnosť TMR realizovať množstvo menších investícií v celkovej hodnote 5,1 mil. eur. ako asfaltovanie parkoviska Krupová, úpravy zjazdoviek a zasnežovania, prevádzkové investície v hoteloch a reštauráciách, v športových obchodoch a ďalšie výdavky pôjdu aj do projektovej dokumentácie na investície v ďalších rokoch.

___________________________________________________________________________

Spoločnosť Tatry mountain resorts, a.s. (TMR) je top subjektom v oblasti cestovného ruchu v Strednej a Východnej Európe, ktorý vlastní a prevádzkuje atraktívne horské strediská, zábavné parky, reštauračné zariadenia, športové služby, obchody a hotely. V Nízkych Tatrách TMR vlastní a prevádzkuje stredisko Jasná Nízke Tatry a hotely Wellness hotel Grand Jasná, Boutique Hotel Tri studničky, Chalets Jasná De Luxe, Hotel Srdiečko a Hotel Rotunda. TMR je zároveň vlastníkom Aquaparku Tatralandia. Ide o najväčší slovenský aquapark s celoročnou prevádzkou, ktorý ponúka okrem vodnej zábavy aj Tropical Paradise – špeciálnu tropickú halu s morskou vodou ako aj zábavu vo Fun Parku a ubytovanie v bungalovoch a apartmánoch Holiday Village Tatralandia. Vo Vysokých Tatrách TMR vlastní a prevádzkuje stredisko Vysoké Tatry s horskými lokalitami Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a lokalitu Štrbské Pleso, ktoré TMR spoluprevádzkuje. Vo Vysokých Tatrách TMR tiež vlastní hotely Grandhotel Praha Tatranská Lomnica, Grandhotel Starý Smokovec, Hotel FIS Štrbské Pleso a Horský hotel Hrebienok. TMR tiež nepriamo vlastní 9,5% v spoločnosti Melida, a.s., ktorá si prenajíma a prevádzkuje stredisko Špindlerův Mlýn v Českej republike. V Poľsku TMR vlastní 97% podiel v horskom stredisku Szczyrkowski Ośrodek Narciarski S.A. (SON) a 75% podiel v spoločnosti, ktorá vlastní a prevádzkuje Sliezsky zábavný park (Śląskie Wesołe Miasteczko) a 7,3% podiel v zábavno-edukačnom projekte prostredníctvom poľskej spoločnosti Korona Ziemi Sp. z.o.o. TMR tiež vlastní a prenajíma tretím stranám hotely Slovakia, Kosodrevina, Liptov, Ski&Fun Záhradky a Bungalovy. Do konca roka 2016 sa preinvestovalo do rozvoja a modernizácie stredísk TMR 230 mil. EUR. Akcie TMR sú obchodované na troch európskych burzách v Bratislave, Prahe a vo Varšave.