Chopok hostil najťažší pretek na svete

Hoci Martin Zikmund svoj zimný Spartan Race predčasne ukončil v polovici trate, neskrýval nadšenie: „Pre človeka s barlami je to komplikovaný a náročný pretek. Zvolil som taktiku  plazenia sa po štyroch. Páčila sa mi najmä úžasná lokalita, areál a dobre zorganizovaný pretek. Už len pobyt v horskom prostredí človeka posilní do ďalších vecí. Trať som absolvoval so svojím trénerom, nevyhol som sa prekážkam ani trestným bodom a klikom.“
Prvá 250 členná elitná vlna Sparťanov štartovala v sobotu už o 10. hodine. Svoju rýchlosť, odolnosť, zručnosť, húževnatosť a zanietenie pre tento druh behu dokazovali pretekári v mimoriadne exponovanom teréne. Na Chopku tak zdolávali disciplíny ako skok cez balíky slamy, brodenie sa v potoku popod tunel v mraze, zlej viditeľnosti a snehu, šmýkanie sa na vreciach, hod snehovými guľami, prerúčkovanie cez prekážku, preskok ohnivého valu a iné. Nepochybne pôsobivou prekážkou bol aj samotný cieľ preteku – antický ľadový chrám zo 47 ton čistého ľadu. Najrýchlejším bežcom v tejto zimnej verzii sprintu sa stal 27-ročný Peter Žiška, rodák z Hýb, ktorý do cieľa dobehol s časom 52 minút. Žiška patrí medzi najlepších slovenských spartan racerov s medzinárodnými úspechmi. Medzi ženami dominovala česká pretekárka Tereza Klimešová s časom 1 hodina 15 minút. Pretek na Chopku absolvoval aj samotný zakladateľ Spartan Race Američan Joe de Sena, ktorý si do Jasnej prišiel vyskúšať výnimočnosť terénu. „Nikdy som nevidel toľko ľudí zdolávať hory s takou bezstarostnosťou a úsmevom pri behu hore kopcom tak ako v Jasnej a navyše bez lyží. Každý, kto má pozná vie, že ma pracovitosť Východoeurópanov vždy ohromovala. Moja účasť na prvom zimnom Spartane potvrdila, že som sa nemýlil,“ skonštatoval J. de Sena.
Ján Čandík šéf a koordinátor pretekov Spartan Race pre strednú Európu hodnotí preteky v Jasnej veľmi pozitívne. „Podľa ohlasov účastníkov dopadol pretek na výbornú, všetci sa tešili z pekného prostredia Nízkych Tatier, ochotných ľudí a množstva snehu. Z našej strany aj po hodnotení kontrolóra kvality sme dosiahli nadpriemerné hodnotenie v rámci Spartan Race. Pretekárom sa páčila najmä šmykľavka na vreciach a cieľová prekážka antický chrám z ľadu. Zranenia aj vďaka perfektnej práce záchranárov a dobre orientovanej a postavenej trati boli minimálne – 5 zlomenín a niekoľko malých odrenín a tržných rán. Už teraz máme záujem zorganizovať druhý zimný ročník v Jasnej. Na letnú verziu Spartan Race sa už teraz teším, tú  chceme zorganizovať v Tatranskej Lomnici ako dvojdňové podujatie majstrovstiev Európy, kedy sa v sobotu bude behať sprint a v nedeľu beast,“ dodal J. Čandík.

Video z pretekov TU. Fotografie na stiahnutie TU, zdroj TMR. Finálnu prekážku terénneho behu Spartan Race – ľadový antický chrám, si návštevníci lyžiarskeho strediska Jasná Nízke Tatry môžu pozrieť do konca zimnej sezóny pred hudobným klubom Happy End v Jasnej.
___________________________________________________________________________
Spoločnosť Tatry mountain resorts, a.s. (TMR) je top subjektom v oblasti cestovného ruchu v Strednej a Východnej Európe, ktorý vlastní a prevádzkuje atraktívne horské strediská a hotely. V Nízkych Tatrách TMR vlastní a prevádzkuje stredisko Jasná Nízke Tatry a hotely Wellness hotel Grand Jasná, Boutique Hotel Tri studničky, Chalets Jasná De Luxe, Hotel Srdiečko a Hotel Rotunda. TMR je zároveň vlastníkom Aquaparku Tatralandia. Ide o najväčší slovenský aquapark s celoročnou prevádzkou, ktorý ponúka okrem vodnej zábavy aj Tropical Paradise – špeciálnu tropickú halu s morskou vodou ako aj zábavu vo Fun Parku a ubytovanie v bungalovoch a apartmánoch Holiday Village Tatralandia. Vo Vysokých Tatrách TMR vlastní a prevádzkuje  stredisko Vysoké Tatry s horskými lokalitami Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a lokalitu Štrbské Pleso, ktoré TMR spoluprevádzkuje. Vo Vysokých Tatrách TMR tiež vlastní hotely Grandhotel Praha Tatranská Lomnica, Grandhotel Starý Smokovec a Hotel FIS Štrbské Pleso. TMR tiež vlastní 19% v spoločnosti Melida, a.s., ktorá si prenajíma a prevádzkuje stredisko Špindlerův Mlýn v Českej republike. V Poľsku TMR vlastní stredisko Szczyrk. TMR tiež vlastní a prenajíma tretím stranám hotely Slovakia, Kosodrevina, Liptov, Ski&Fun Záhradky a Bungalovy. Do konca roka 2014 sa preinvestovalo do rozvoja a modernizácie stredísk TMR takmer 200 mil. EUR. Akcie TMR sú obchodované na troch európskych burzách v Bratislave, Prahe a vo Varšave.