Prvé dni lyžovačky s novými pravidlami Jasná i Štrbské Pleso zvládli, otvorenie pripravuje aj Tatranská Lomnica

Vysoké Tatry/Jasná – 15.12.2020 - Od 14.decembra vstúpili do platnosti nové povinnosti pre prevádzkovateľov hotelov, lanoviek a vlekov ako aj hostí zimných stredísk. Preukazovanie sa negatívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 72 hodín si už vyskúšali prví lyžiari v Jasnej i na Štrbskom Plese. Vo štvrtok by k otvoreným strediskám mala pribudnúť aj Tatranská Lomnica.

Aktuálna ponuka lyžovania v strediskách prevádzkovaných spoločnosťou TMR zahŕňa najväčšie slovenské lyžiarske stredisko Jasná (v prevádzke 9 zjazdoviek na severnej i južnej strane Chopku) a Štrbské Pleso (3 zjazdovky) vo Vysokých Tatrách. Ak sa podmienky nezmenia, od štvrtka 17.decembra otvorí svoje brány aj lyžiarske stredisko Tatranská Lomnica. „K dispozícii bude pre lyžiarov na úvod sezóny plynulá línia z Čučoriedok cez zjazdovky Grand Slnečná a Javorová cesta až k údolnej stanici šesťsedačkovej lanovky v Tatranskej Lomnici. Na otvorených zjazdovkách máme 30-60 cm technického snehu. Na príprave ďalších zjazdoviek priebežne naďalej pracujeme tak, ako nám to umožňujú poveternostné podmienky,“ informoval Lukáš Brodanský, manažér strediska Vysoké Tatry. Okrem lyžiarov budú lanovky v Tatranskej Lomnici naďalej k dispozícii aj pre peších turistov, ktorí sa môžu vyviezť na Skalnaté Pleso aj Lomnický štít.

Lyžiari a návštevníci horských stredísk musia od pondelka 14.decembra pred výletom do hôr okrem zbalenia lyží a batožiny myslieť aj na test na ochorenie COVID-19. Jeho negatívny výsledok je podmienkou pre ubytovanie v hoteloch i prepravu lanovkami na lyžovačke či turistike. Test sa kontroluje pri nástupe do hotelov na recepciách ako aj pri nákupe skipasov a lístkov na lanovky v kamenných pokladniach. V prípade majiteľov sezónnych skipasov alebo skipasov a lístkov na lanovky zakúpených v predpredaji prebieha kontrola priamo v stredisku pri nástupe na lanovky. Ak sa klient pri kontrole nepreukáže dokladom o negatívnom výsledku antigénového alebo RTPCR testu nie starším ako 72 hodín, bude majiteľovi lístok na lanovky/skipas zablokovaný. „Lyžiari, ktorí zatiaľ prišli, sa správali zodpovedne a test nebol žiadnym problémom. Pochvaľovali si nielen perfektné počasie a podmienky na lyžovačku, ale predovšetkým to, že môžu byť vôbec na svahu a lyžovať. Na druhej strane sa našlo dosť turistov, ktorí sa pri výletoch museli zaobísť bez lanoviek, pretože na testovanie nemysleli. Počas prvých dvoch dní platnosti nových pravidiel to znamenalo výrazne nižšiu návštevnosť turistov v strediskách Starý Smokovec a Tatranská Lomnica,“ uviedol riaditeľ horského strediska Vysoké Tatry Dušan Slavkovský.

Práve v snahe predísť zbytočným komplikáciám a obmedziť zdržanie odporúčajú prevádzkovatelia horských stredísk absolvovať test ešte v mieste svojho trvalého bydliska. „Po príchode do strediska sa tak budú môcť už bez zdržania venovať lyžovačke a svojmu zimnému pobytu. V prípade, že bude pobyt klientov vo Vysokých Tatrách alebo v Jasnej dlhší ako 72 hodín, k dispozícii je viacero odberových miest s dostatočnou kapacitou pre možnosť testovania. Ich zoznam nájdu hostia na webových stránkach našich stredísk ako aj na stránkach oblastných organizácií cestovného ruchu na Liptove (visitliptov.sk), vo Vysokých Tatrách (regiontatry.sk) a na Horehroní (horehronie.sk),“ uviedol Igor Mráz, riaditeľ stredísk TMR na Liptove. Povinnosť preukázať sa negatívnym výsledkom antigénového alebo RT- PCR testu nie starším ako 72 hodín sa nevzťahuje na deti do 10 rokov.

Okrem povinnosti preukázať sa negatívnym výsledkom testu na COVID-19 sú v lyžiarskych strediskách v platnosti aj ďalšie preventívne opatrenia - povinnosť dodržiavať rozostupy, preprava lanovkami len s prekrytím dýchacích ciest, v kabínkovej lanovke môže cestovať len 1 osoba alebo osoby žijúce v jednej domácnosti, opakovaná zvýšená dezinfekcia objektov a zariadení.

___________________________________________________________________________
Spoločnosť Tatry mountain resorts, a.s. (TMR) je top subjektom v oblasti cestovného ruchu v Strednej a Východnej Európe, ktorý vlastní alebo si prenajíma a prevádzkuje atraktívne horské strediská, zábavné parky, golfové rezorty, reštauračné zariadenia, športové služby, obchody a hotely. V Nízkych Tatrách na Slovensku TMR vlastní a prevádzkuje stredisko Jasná Nízke Tatry a hotely Grand Jasná, Hotel Tri Studničky, Chalets Jasná Collection, Hotel Srdiečko, Hotel Pošta a Hotel Rotunda. TMR je zároveň vlastníkom Aquaparku Tatralandia. Ide o najväčší slovenský aquapark s celoročnou prevádzkou, ktorý ponúka okrem vodnej zábavy aj Tropical Paradise – špeciálnu tropickú halu s morskou vodou ako aj zábavu vo Fun Parku a ubytovanie v bungalovoch a apartmánoch Holiday Village Tatralandia. Vo Vysokých Tatrách TMR vlastní a prevádzkuje stredisko Vysoké Tatry s horskými lokalitami Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a Štrbské Pleso. V slovenských Vysokých Tatrách TMR tiež vlastní hotely Grandhotel Praha Tatranská Lomnica, Grandhotel Starý Smokovec, Hotel FIS Štrbské Pleso a Noc na Lomnickom štíte. V Rakúsku Skupina vlastní a prevádzkuje alpské stredisko na ľadovci Mölltaler Gletscher a jej sesterské stredisko Ankogel Mallnitz. V Čechách tiež nepriamo vlastní minoritný podiel v spoločnosti Melida, a.s., ktorá si prenajíma a prevádzkuje stredisko Špindlerův Mlýn. TMR si tiež prenajíma a prevádzkuje český lyžiarsky areál Ještěd, Golf & Ski Resort Ostravice a prenajíma si Kaskáda Golf Rezort Brno, kde zastrešuje prevádzku hotela, reštaurácie a kongresového centra. V Poľsku TMR vlastní a prevádzkuje horské stredisko Szczyrk Mountain Resort a Legendiu - Sliezsky zábavný park (Śląskie Wesołe Miasteczko). V rámci realitných projektov sa Skupina prevažne orientuje na rozvoj, budovanie a predaj apartmánov a komerčných priestorov a prenájom hotelov v rezortoch TMR. Do konca finančného roka 2019 sa preinvestovalo do rozvoja a modernizácie stredísk TMR cca. 400 mil. EUR. Akcie TMR sú obchodované na troch európskych burzách v Bratislave, Prahe a vo Varšave.