Tatranci bilancujú zimu

TATRY (30. apríl 2013) – Lyžiarsku sezónu vo Vysokých Tatrách ukončil posledný aprílový víkend, v Nízkych Tatrách sezóna oficiálne skončí 1. mája, kedy je v Jasnej posledná lyžovačka. Po dlhej päťmesačnej zime zobudili prírodu na celom území Slovenska príjemné plusové, niekde už letné teploty. Na horách si zima ešte stále podáva štafetu s jarou, ktorá na tatranských zjazdovkách topí posledné zvyšky snehu. Lyžiari si túto sezónu užívali veľmi dobré podmienky a lyžovali spolu 142 dní v strediskách Tatranská Lomnica a Štrbské Pleso a 145 dní v stredisku Jasná Nízke Tatry.

„Zima 2012/13 je z pohľadu investícií veľmi špecifická. Teší nás fakt, že lyžiarska verejnosť prijala pozitívne skvalitnenie prepravy na Chopok a tým uľahčenie prepojenia severného a južného lyžiarskeho svahu novými lanovkami funitel, twinliner a 15-miestnej gondoly. Dovolenka na Liptove nabrala nový rozmer, keď si lyžiari užívali pravú zimu v Jasnej a po lyžovačke karibskú klímu 30 stupňov plus, v Tropical Paradise v Tatralandii. Revolúcia v preprave na Chopok, zasnežovanie až na samotný vrchol, nová investícia v akvaparku, pobytové balíky, investovanie do wellness&spa v Hoteli FIS na Štrbskom Plese, najväčší aprés-ski bar v Tatranskej Lomnici, nové prevádzky obchodov Tatry Motion, vernostný systém TATRYPASS, marketingové aktivity sú práve kľúčovým úspechom tohtoročnej zimy. Intenzívna spolupráca s regionálnymi organizáciami (OOCR) ukázala zmysel a potenciál destinačného managmentu a vytvorila tak priestor pre organizovanie úspešných eventov a top podujatí v celej tatranskej oblasti. Verím, že spoločnými aktivitami s cieľom ozdraviť slovenský cestovný ruch a pomáhať regiónu zvyšovať zamestnanosť, je krok tým správnym smerom,“ zhodnotil zimnú sezónu Bohuš Hlavatý, predseda predstavenstva Tatry mountain resorts, a.s, (TMR).

Lyžovať sa v Tatrách začalo od 8. decembra 2012, kedy pomohlo spustiť do prevádzky zjazdovky aj technické zasnežovanie. V Tatranskej Lomnici sa zasnežovalo 72 dní, na Štrbskom Plese 35 dní, na Chopku Sever 88 dní a na Chopku Juh 46 dní. Výdatne snežiť začalo od polovice januára a koncom mesiaca (30.1.2013) si lyžiari užívali najvyššie položenú a najstrmšiu zjazdovku - Lomnické sedlo v stredisku Tatranská Lomnica. Nízke Tatry mali v tejto zime oproti ostatným pohoriam z pohľadu celkovej výšky snehu nadpriemerné snehové zrážky od februára. Rovnako aj apríl bol bohatý na prírodný sneh. Najvyšší podiel návštevníkov v Tatrách predstavovali domáci lyžiari, potom nasledovali susedia z Poľska, Českej republiky a výrazné zastúpenie mala aj ukrajinská klientela.

Návštevnosť Štrbského Plesa bola rovnaká ako minulý rok. Percentuálny nárast lyžiarov zaznamenalo stredisko Tatranská Lomnica, kde prišlo o 6,4% viac návštevníkov. Vďaka novým investíciám vzrástla návštevnosť na severnej strane Chopku o 22%, južná strana Chopku mala v tejto sezóne o 40% vyššiu návštevnosť ako minulú sezónu. Počasie však lyžiarom veľmi neprialo. Štatistika zaznamenala, že v strediskách bolo 51 jasných a až 56
zamračených dní (minulý rok 17 zamračených dní). Napriek neprajnému počasiu sa lyžiari lyžovali na 45 km zjazdových tratí v Jasnej a 22 km upravovaných tratí vo Vysokých Tatrách. Ďalších 50 km tratí vo Vysokých Tatrách využívali bežkári na voľný alebo klasický štýl.

Spoločnosť Tatry mountain resorts, a.s. je top subjektom v oblasti cestovného ruchu v Strednej a Východnej Európe, ktorý sám alebo prostredníctvom dcérskych spoločností vlastní a prevádzkuje atraktívne lyžiarske strediská a hotely v oblasti Nízkych a Vysokých Tatier. Patria sem strediská Jasná Nízke Tatry a hotely Wellness hotel Grand Jasná, Tri studničky, Chalets Záhradky De Luxe a hotel Srdiečko, vo Vysokých Tatrách spoločnosť TMR vlastní a prevádzkuje strediská Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a hotely Grandhotel Praha Tatranská Lomnica, Grandhotel Starý Smokovec, Hotel Slovakia a Hotel FIS Štrbské Pleso. TMR tiež spoluprevádzkuje stredisko Štrbské Pleso a od zimnej sezóny 2012/2013 si prenajíma v spolupráci so spoločnosťou SMMR, a.s. aj horské stredisko Špindlerov Mlyn v ČR. TMR je zároveň vlastníkom Tatralandie. Ide o najväčší slovenský aquapark s celoročnou prevádzkou, ktorý ponúka okrem vodnej zábavy aj zábavu vo Fun Parku, relax v špeciálnej tropickej hale s morskou vodou, ako aj ubytovanie v bungalovoch a apartmánoch Holiday Village Tatralandia. TMR tiež vlastní hotely a prenajíma hotely Kosodrevina, Liptov a Ski&Fun Záhradky a Bungalovy. Do konca roka 2012 sa preinvestovalo do uvedených stredísk vyše 144 mil. €, tieto investície prispievajú k zvýšeniu štandardu a návštevnosti Tatier. Akcie TMR sú od roku 2012 obchodované na troch európskych burzách v Bratislave, Prahe a vo Varšave.