Tatranskí kuchári absolútni víťazi Gurmán Festu

BRATISLAVA (12. jún 2013) – Na piatom ročníku festivalu jedla Gurmán Fest Bratislava 2013 zažiarili zástupcovia z Tatry mountain resorts, a.s. (TMR) - tímy z Grandhotela Jasná****, z Boutique hotela Tri Studničky****, a z Hotela FIS***. Divadlo nielen pre oči, ale najmä pre chuťové poháriky sa konalo od 7. – 9. júna 2013 v parku bratislavskej Medickej záhrady. 27 šéfkuchárov zo siedmich krajín sveta si brúsilo svoje nože, aby predviedlo vrcholové kuchárske umenie a vytvorilo návštevníkom nevídaný gurmánsky zážitok.

Počas troch dní sa na pódiu vo voľnej prírode vystriedali tí najlepší šéfkuchári, baristi, barmani, someliéri z hotelov a reštaurácií a predviedli tak jedinečnú gastronomickú show. Tímy pod vedením profesionálnych šéfkuchárov z tatranských hotelov obhájili víťazstvo z minulého roka a opäť boli ocenení tzv. guľôčkami sympatie za dobré jedlo a obsluhu, resp. hlasmi návštevníkov festivalu. Na Gurmán Feste Bratislava 2013 prevzali ocenenie troch prvých miest za najlepšie reštaurácie. V piatok bodoval s hlavným chodom „Bravčová panenka v obale z mladého králika a čierneho sezamu, pyré z červenej repy a žemľová knedľa“ Hotel FIS Štrbské Pleso v zastúpení šéfkuchára Miloša Červenku, v sobotu získal najväčší počet hlasov stánok Grandhotela Jasná so šéfkuchárom Jánom Staroňom a so špecialitami ako „Hovädzie líčka dusené v silnej mäsovej šťave s tymianom na pečenej zelenine so zemiakmi s cibuľkou a dezertom Rebarborovým pudingom s jahodovým pyré“. V nedeľu najviac chutilo návštevníkom zo stánku Boutique hotela Tri Studničky.

Konkurencia bola obrovská, tento rok sa festivalu zúčastnili prestížne reštaurácie z celého Slovenska. „Na festivale sme už štvrtýkrát a úrovni nasvedčovala aj návštevnosť, ktorá bola z môjho pohľadu rekordná hneď prvý deň. Návštevníkom v našom stánku chutilo najmä to, čo si bežne doma nedávajú. Veľký úspech mala Liptovská jahňacinka plnená žihľavovou plnkou a Liptovské šialence s kyslou kapustou,“ povedal šéfkuchár Roman Kováč z Boutique hotela Tri Studničky.

Gurmán Fest Bratislava 2013 splnil očakávania všetkých nadšencov zážitkovej gastronómie. Účasť podľa organizátorov dosiahla takmer 18-tisícovú hranicu. „Na festivale sme nesklamali, jedlo z našich tatranských hotelov ľuďom veľmi chutilo a veríme, že na budúci rok pripravíme pre návštevníkov Gurmán Festu opäť zaujímavé špeciality a obhájime aj toto absolútne prvenstvo,“ dodal s úsmevom Ján Staroň z Grandhotela Jasná.

Spoločnosť Tatry mountain resorts, a.s. je top subjektom v oblasti cestovného ruchu v Strednej a Východnej Európe, ktorý sám alebo prostredníctvom dcérskych spoločností vlastní a prevádzkuje atraktívne lyžiarske strediská a hotely v oblasti Nízkych a Vysokých Tatier. Patria sem strediská Jasná Nízke Tatry a hotely Wellness hotel Grand Jasná, Tri studničky, Chalets Záhradky De Luxe a hotel Srdiečko, vo Vysokých Tatrách spoločnosť TMR vlastní a prevádzkuje strediská Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a hotely Grandhotel Praha Tatranská Lomnica, Grandhotel Starý Smokovec a Hotel FIS Štrbské Pleso. TMR tiež spoluprevádzkuje stredisko Štrbské Pleso a od zimnej sezóny 2012/2013 si prenajíma v spolupráci so spoločnosťou SMMR, a.s. aj horské stredisko Špindlerov Mlyn v ČR. TMR je zároveň vlastníkom Tatralandie. Ide o najväčší slovenský aquapark s celoročnou prevádzkou, ktorý ponúka okrem vodnej zábavy aj zábavu vo Fun Parku, relax v špeciálnej tropickej hale s morskou vodou, ako aj ubytovanie v bungalovoch a apartmánoch Holiday Village Tatralandia. TMR tiež vlastní hotely a prenajíma hotely Kosodrevina, Liptov a Ski&Fun Záhradky a Bungalovy. Do konca roka 2012 sa preinvestovalo do uvedených stredísk vyše 144 mil. €, tieto investície prispievajú k zvýšeniu štandardu a návštevnosti Tatier. Akcie TMR sú od roku 2012 obchodované na troch európskych burzách v Bratislave, Prahe a vo Varšave.