V Tatrách uvaria super guláš

Varenie kotlíkového gulášu je už tradične vyvrcholením tatranského leta, kedy si na svoje prídu celé rodiny vrátane najmladších členov. V rámci bohatého sprievodného programu vystúpi známy etnológ a folklorista Lukáš Janoška, ktorý na Štrbskom Plese predstaví tradičné remeslá a slovenské zvyky. Návštevníci si tak budú môcť vyskúšať prácu s kosou, hrabľami, či bičom. Prihlášky na Guláš Cup sú otvorené do 20. augusta.  Záujemcovia o túto súťaž sa môžu ešte stále rozhodnúť, ktorú stranu si vyberú,  či budú tatranský guláš variť alebo ochutnávať. Podrobné propozície a prihláška TU. Do súťaže vo varení super gulášu je prihlásených viac ako 20 družstiev z celej republiky od Bratislavy až po Michalovce, no ani tento rok nebudú chýbať stáli adepti z Moskvy. „Zo zákulisia viacerých družstiev už vieme, že majú pripravené všelijaké korienky, bylinky, bobuľky a iné príjemné koreniny, ktoré z guláša ako takého robia Guláš perfektný. Súťažiacim však môžem poradiť, aby pri varení dbali na čerstvosť mäsa nakrájaného na kocky, aby nevarili ragú alebo polievky. Niektorí sa snažia nakombinovať extrémne množstvo surovín, až to preženú. Vždy platí v zásade, že menej je viac. Aj sila varu je dôležitá, tak ako aj teplota tekutiny, s ktorou sa guláš zalieva. Samozrejmosťou sú kvalitné suroviny a láskavý prístup k vareniu,“ prezrádza Miloš Červenka, šéfkuchár z Hotela FIS***.
Hodnotiť sa bude konzistencia, čistota práce a najdôležitejšia hodnota je chuť. Predmetom súťaže je uvarenie minimálne 5 porcií kotlíkového guláša z vlastných surovín. Súťaží sa v dvoch kategóriách – kuchári z hotelov a gastro zariadení a gurmáni, ktorí nie sú kuchármi. Každé súťažné družstvo má troch členov a prípustní sú aj pomocníci. Odborná porota je zložená zo šéfkuchárov tatranských hotelov, návštevníkov a objektívnosť zaručí Prešovský klub kuchárov. Guláš Cup začína v sobotu 22. augusta od 9. – 15. hodiny za účasti priateľov z klubu Harley Davidson No.1 Club Slovakia. V blízkosti majstrov kuchárov je pre rodiny s deťmi počas celého víkendu pripravená dobrodružná rodinná súťaž Svište na Plese. Popri tom ako si rodinky budú pochutnávať na majstrovskom umení súťažiacich, čaká na malých ´svišťov´ 25 stanovíšť, veľké rodinné scrabble, súťažné disciplíny, bludisko svištích brlohov, testovanie svištích zmyslov a zábavné atrakcie. Bližšie k podujatiu aj TU.
________________________________________________________________________________________________________________________
Spoločnosť Tatry mountain resorts, a.s. (TMR) je top subjektom v oblasti cestovného ruchu v Strednej a Východnej Európe, ktorý vlastní a prevádzkuje atraktívne horské strediská a hotely. V Nízkych Tatrách TMR vlastní a prevádzkuje stredisko Jasná Nízke Tatry a hotely Wellness hotel Grand Jasná, Boutique Hotel Tri studničky, Chalets Jasná De Luxe, Hotel Srdiečko a Hotel Rotunda. TMR je zároveň vlastníkom Aquaparku Tatralandia. Ide o najväčší slovenský aquapark s celoročnou prevádzkou, ktorý ponúka okrem vodnej zábavy aj Tropical Paradise – špeciálnu tropickú halu s morskou vodou ako aj zábavu vo Fun Parku a ubytovanie v bungalovoch a apartmánoch Holiday Village Tatralandia. Vo Vysokých Tatrách TMR vlastní a prevádzkuje  stredisko Vysoké Tatry s horskými lokalitami Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a lokalitu Štrbské Pleso, ktoré TMR spoluprevádzkuje. Vo Vysokých Tatrách TMR tiež vlastní hotely Grandhotel Praha Tatranská Lomnica, Grandhotel Starý Smokovec a Hotel FIS Štrbské Pleso. TMR tiež vlastní 19% v spoločnosti Melida, a.s., ktorá si prenajíma a prevádzkuje stredisko Špindlerův Mlýn v Českej republike. V Poľsku TMR vlastní 97% podiel v hors**kom stredisku Szczyrkowski Ośrodek Narciarski S.A. (SON) a 75% podiel v spoločnosti, ktorá vlastní a prevádzkuje Sliezsky zábavný park (Śląskie Wesołe Miasteczko). TMR tiež vlastní a prenajíma tretím stranám hotely Slovakia, Kosodrevina, Liptov, Ski&Fun Záhradky a Bungalovy.