Vo Vysokých Tatrách otvorí lyžiarsku sezónu ako prvé Štrbské Pleso

Vysoké Tatry - 9.12.2020 - Lyžiarske stredisko Štrbské Pleso vo Vysokých Tatrách otvorí v sobotu 12. decembra prvé zjazdovky. Okrem pripravy kvalitných podmienok na samotnú lyžovačku venovali v Tatrách veľkú pozornosť aj nevyhnutným preventívnym opatreniam.

Na Štrbskom Plese začali so zasnežovaním 21. novembra. Po peripetiách spôsobených inverziou, ktorá neumožňovala zasnežovať vo vyšších polohách, prišlo oteplenie, ktoré prípravu stredisko skomplikovalo. „Dnes je situácia taká, že ak sa nič nezmení a bude to možné, chceme pre lyžiarov v sobotu otvoriť prvé zjazdovky – Interski, Turistickú a Junior. Akonáhle nám to poveternostné podmienky dovolia, chceme v zasnežovaní pokračovať, aby sme mohli otvoriť aj zjazdovky Solisko, Esíčko a Furkotku,“ uviedol riaditeľ strediska Štrbské Pleso Peter Tomko.

„Na zjazdovkách, ktoré by sme chceli otvoriť v sobotu, máme aktuálne 40 cm technického snehu. V prevádzke bude sedačková lanovka Mostíky a lyžiarske vleky na svahu Interski a zjazdovke Junior. Lanovka Solisko Express bude v prevádzke iba pre peších návštevníkov,“ doplnil manažér strediska Vysoké Tatry Lukáš Brodanský. „Všetkých, ktorí k nám prídu, chceme požiadať o dodržiavanie preventívnych opatrení. Prekrytie dýchacích ciest, dodržiavanie rozostupov v pripravených nástupných koridoroch, dezinfekcia, občerstvenie len z okienka, to sú základné veci, na ktoré je potrebné byť pripravený a lyžovačka bude aj z tohto pohľadu naozaj bezpečným zimným športom,“ dodal Brodanský.

Novinkou v ponuke lyžiarskeho strediska bude FAST PASS – možnosť zakúpiť si skipas s prednostným nástupom na lanovky bez čakania. Na Štrbskom Plese bude služba dostupná iba na lanovkách. Zásadná zmena v tomto stredisku je spojená s parkovaním - to bude možné iba na centrálnom parkovisku pri železničnej a autobusovej stanici, odkiaľ budú do strediska v pravidelných intervaloch premávať skibusy. Ich kapacitu a frekvenciu bude riadiť personál podľa potreby.

Okrem skibusu z centrálneho parkoviska do lyžiarskeho areálu budú v zimnej sezóne v prevádzke aj ďalšie, ktoré spoja mestá a obce v podhorí s tatranskými osadami - Poprad so Starým Smokovcom a Tatranskou Lomnicou, Tatranskú Lomnicu s Tatranskými Zrubmi. Prevádzku skibusov zabezpečuje horské stredisko Vysoké Tatry spolu s OO CR Región Vysoké Tatry.

V Tatranskej Lomnici budú po technickej údržbe od štvrtka 10. decembra opäť v prevádzke lanovky v Tatranskej Lomnici - na Skalnaté Pleso a Lomnický štít. V stredisku naďalej pokračuje aj príprava zjazdoviek, ktoré by mali byť otvorené hneď, ako to podmienky umožnia. V prevádzke je už aj pozemná lanovka zo Starého Smokovca na Hrebienok, na ktorom je od 20. novembra pre verejnosť sprístupnená najväčšia zimná tatranská atrakcia - Tatranský ľadový dóm. V tomto roku bol postavený podľa vzoru Chrámu Kristovho vzkriesenia v Petrohrade.

___________________________________________________________________________
Spoločnosť Tatry mountain resorts, a.s. (TMR) je top subjektom v oblasti cestovného ruchu v Strednej a Východnej Európe, ktorý vlastní alebo si prenajíma a prevádzkuje atraktívne horské strediská, zábavné parky, golfové rezorty, reštauračné zariadenia, športové služby, obchody a hotely. V Nízkych Tatrách na Slovensku TMR vlastní a prevádzkuje stredisko Jasná Nízke Tatry a hotely Grand Jasná, Hotel Tri Studničky, Chalets Jasná Collection, Hotel Srdiečko, Hotel Pošta a Hotel Rotunda. TMR je zároveň vlastníkom Aquaparku Tatralandia. Ide o najväčší slovenský aquapark s celoročnou prevádzkou, ktorý ponúka okrem vodnej zábavy aj Tropical Paradise – špeciálnu tropickú halu s morskou vodou ako aj zábavu vo Fun Parku a ubytovanie v bungalovoch a apartmánoch Holiday Village Tatralandia. Vo Vysokých Tatrách TMR vlastní a prevádzkuje stredisko Vysoké Tatry s horskými lokalitami Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a Štrbské Pleso. V slovenských Vysokých Tatrách TMR tiež vlastní hotely Grandhotel Praha Tatranská Lomnica, Grandhotel Starý Smokovec, Hotel FIS Štrbské Pleso a Noc na Lomnickom štíte. V Rakúsku Skupina vlastní a prevádzkuje alpské stredisko na ľadovci Mölltaler Gletscher a jej sesterské stredisko Ankogel Mallnitz. V Čechách tiež nepriamo vlastní minoritný podiel v spoločnosti Melida, a.s., ktorá si prenajíma a prevádzkuje stredisko Špindlerův Mlýn. TMR si tiež prenajíma a prevádzkuje český lyžiarsky areál Ještěd, Golf & Ski Resort Ostravice a prenajíma si Kaskáda Golf Rezort Brno, kde zastrešuje prevádzku hotela, reštaurácie a kongresového centra. V Poľsku TMR vlastní a prevádzkuje horské stredisko Szczyrk Mountain Resort a Legendiu - Sliezsky zábavný park (Śląskie Wesołe Miasteczko). V rámci realitných projektov sa Skupina prevažne orientuje na rozvoj, budovanie a predaj apartmánov a komerčných priestorov a prenájom hotelov v rezortoch TMR. Do konca finančného roka 2019 sa preinvestovalo do rozvoja a modernizácie stredísk TMR cca. 400 mil. EUR. Akcie TMR sú obchodované na troch európskych burzách v Bratislave, Prahe a vo Varšave.