Lanovke na Chopok odstrihli lano

CHOPOK (23. október 2015) – Modernej kabínkovej lanovke funitel smerujúcej na Chopok skrátili dopravné lano. Počas pravidelnej jesennej technickej údržby sa 9 km dlhé lano skracovalo o 8 metrov. Špecifická vec skracovania dopravného lana sa robí výnimočne raz za 3 až 10 rokov. Technická odstávka lanoviek potrvá do 27. novembra. Tri lanovky zo severnej strany a 2 lanovky z južnej strany Chopku budú v prevádzke pre návštevníkov Nízkych Tatier len počas víkendov.

„Dopravné lano sa pri prevádzke naťahuje, tento prirodzený proces je najvýraznejší hlavne v prvých rokoch prevádzky lanovky. U bežnej lanovky je dĺžka lana cca od 3,4-4 km, obvykle sa skracuje o 4 metre, nakoľko lanovka funitel visí na dvoch lanách jej dĺžka je 9 km, musí sa tretí rok prevádzky skrátiť dopravné lano o 8 metrov. Predpokladáme, že po tomto skracovaní sa už lano nebude naťahovať a bez ďalších zásahov vydrží 6-10 rokov,“ uviedol riaditeľ lanových dráh v Jasnej Ján Štetka.

Skracovania lana je len jedným z mnohých technických komponentov na lanových dráhach, ktoré si vyžadujú pravidelnú technickú údržbu. V obsiahlom návode k obsluhe, údržbe a skúškam na lanových dráhach je podrobne opísané, čo všetko je nutné vykonávať ako udržiavať lanovky vo výbornom technickom stave, čo a kedy treba mastiť, vymieňať opotrebované, nastavovať, merať atď. Počas pravidelnej technickej údržby sa robí údržba trate, strojovní, motorov, vymieňa sa olej na prevodovkách a vykonávajú sa iné prepísané odborné práce.

Pravidelná jesenná technická údržba prebieha pod Chopkom počas pracovných dní v termíne od 19. októbra do 27. novembra. Lanovky na severnej a južnej strane sú v prevádzke počas víkendov v polhodinových intervaloch. Pre aktuálne informácie odporúčame sledovať www.jasna.sk. Technická údržba lanoviek vo Vysokých Tatrách začína v horskom stredisku Tatranská Lomnica od 9. do 13. novembra a potom od 18. novembra do 4. decembra. Horské stredisko na Štrbskom Plese je v pravidelnej technickej údržbe od 2. – 13. novembra a od 18. - 20. novembra. Pozemná lanová dráha Starý Smokovec -  Hrebienok je v technickej údržbe od 26. – 30. októbra, od 2. – 6. novembra a od 9. – 11. novembra. Trvalá zimná prevádzka pozemnej lanovky na Hrebienok je od 12. novembra. Aktuálne informácie o prevádzke lanoviek vo Vysokých Tatrách aj TU.
__________________________________________________________________________________
Spoločnosť Tatry mountain resorts, a.s. (TMR) je top subjektom v oblasti cestovného ruchu v Strednej a Východnej Európe, ktorý vlastní a prevádzkuje atraktívne horské strediská a hotely. V Nízkych Tatrách TMR vlastní a prevádzkuje stredisko Jasná Nízke Tatry a hotely Wellness hotel Grand Jasná, Boutique Hotel Tri studničky, Chalets Jasná De Luxe, Hotel Srdiečko a Hotel Rotunda. TMR je zároveň vlastníkom Aquaparku Tatralandia. Ide o najväčší slovenský aquapark s celoročnou prevádzkou, ktorý ponúka okrem vodnej zábavy aj Tropical Paradise – špeciálnu tropickú halu s morskou vodou ako aj zábavu vo Fun Parku a ubytovanie v bungalovoch a apartmánoch Holiday Village Tatralandia. Vo Vysokých Tatrách TMR vlastní a prevádzkuje  stredisko Vysoké Tatry s horskými lokalitami Tatranská Lomnica, Starý Smokovec a lokalitu Štrbské Pleso, ktoré TMR spoluprevádzkuje. Vo Vysokých Tatrách TMR tiež vlastní hotely Grandhotel Praha Tatranská Lomnica, Grandhotel Starý Smokovec a Hotel FIS Štrbské Pleso. TMR tiež vlastní 19% v spoločnosti Melida, a.s., ktorá si prenajíma a prevádzkuje stredisko Špindlerův Mlýn v Českej republike. V Poľsku TMR vlastní 97% podiel v horskom stredisku Szczyrkowski Ośrodek Narciarski S.A. (SON) a 75% podiel v spoločnosti, ktorá vlastní a prevádzkuje Sliezsky zábavný park (Śląskie Wesołe Miasteczko). TMR tiež vlastní a prenajíma tretím stranám hotely Slovakia, Kosodrevina, Liptov, Ski&Fun Záhradky a Bungalovy. Do konca roka 2014 sa preinvestovalo do rozvoja a modernizácie stredísk TMR takmer 200 mil. EUR. Akcie TMR sú obchodované na troch európskych burzách v Bratislave, Prahe a vo Varšave.