Zjazdovky v Jasnej sa stali domovom stáda oviec – tradičných valašiek  

Zjazdovky v Jasnej sa stali domovom stáda oviec - tradičných valašiek  
Zjazdovky v Jasnej sa stali domovom stáda oviec – tradičných valašiek  

JASNÁ (11. júla 2022) Na zjazdovkách najväčšieho lyžiarskeho strediska na Slovensku sa udomácnili ovečky. Návrat pastierskej tradície a tradičnej horskej ovečky – valašky môžu návštevníci zažiť na vlastné oči v lokalite Priehyba na severnej strane Chopku. 

Projekt návratu pastierskej tradície na vysokohorské lúky pod Chopkom sa začal pripravovať od leta minulého roka. Jedným z iniciátorov projektu je Peter Kompiš, ktorý má s chovom valašky dlhoročné skúsenosti. „Koncom 19. storočia boli na našom území 3 milióny oviec, z toho 2 milióny valašiek. Dnes je na Slovensku spolu možno 700 kusov valašiek, z toho na Liptove je toto tretie stádo. Valaška je ovečka, ktorá robila doslova architektúru týchto horských lúk. Je to najvhodnejšie plemeno na tieto podmienky, veľmi dobre sa vie vyrovnať s náročným terénom. Keďže ide o mladé ovečky, tzv. jarky,  zatiaľ sa toto stádo dojiť nebude. Ale už na budúci rok by sme veľmi radi dojili, veď z tejto ovečky býval trojitý  úžitok – okrem mlieka aj vlna a mäso,“ uviedol Kompiš.  

Návštevníci strediska sa s ovečkami budú môcť stretnúť až do konca leta. „Od víkendu až do septembra bude stádo valašiek spásať dostupné zjazdovky, vďaka čomu nebudeme musieť zabezpečovať ich mechanické kosenie a zjazdovky dostanú tú najlepšiu prírodnú starostlivosť. Aby sme našim návštevníkom priniesli čo najviac autentických zážitkov z takéhoto chovu, dostanú od personálu nielen zaujímavý výklad, ale aj možnosť zoznámiť sa so psími strážcami stáda, navyše budú môcť priamo na Priehybe ochutnať aj originálne ovčie produkty, “ informoval riaditeľ horského strediska Jasná Jiří Trumpeš .

Pri ochrane ovčieho príbytku pred divou zverou nenechali nič na náhodu.  „Stádo je vždy chránené elektrickým ohradníkom, rovnako je ustajnené v pevnej mobilnej maštali, ktorú tiež chráni silný ohradník. Veríme, že aj vďaka tomu predídeme útokom predátorov. Okrem človeka a elektrických ohradníkov budú na ovečky dohliadať aj štvornohí chlpáči. Rozhodli sme sa pre plemeno pyrenejský horský pes. Výber plemena ovplyvnilo aj miesto, na ktorom sa nachádzame, chceli sme psíkov s nulovou agresivitou voči ľuďom. Inak je to pes, ktorý žije priamo so stádom a v prípade nečakanej návštevy si vie urobiť poriadok,“ uzavrel Kompiš.  

V spolupráci s OZ Tatry máme radi sa zároveň rozbehol projekt zberu umelohmotných zálohovaných fliaš do špeciálnych zberných boxov umiestnených vo vodných parkoch Bešeňová a Tatralandia. Hostia tak pomôžu nielen s recykláciou, ale zároveň bude výťažok zo zberu týchto fliaš použitý na podporu projektu návratu tradičnej ovečky – valašky – na vysokohorské lúky v Jasnej.