Najväčší pastiersky zvon v Poľsku ZBYRCOK je späť na svojom mieste v horskom stredisku Szczyrk

SZCZYRK (8. 8. 2022) Najväčší pastiersky zvon v Poľsku Zbyrcok je späť na svojom mieste na Hale Skrzyczeńskej v horskom stredisku Szczyrk. V reči pastierov je Zbyrcok kovový zvonec zavesený na šiji oviec. Podľa jednej verzie pochádza pomenovanie zvukov vydávaných pastierskymi zvoncami, tzv „szczyrkania“ pravdepodobne  z názvu Szczyrk!

„Náš obrovský Zbyrcok bol vyrobený z mosadzného plechu v roku 2018. Má vyše metra a pózoval fotografom na vyhliadke v lokalite Hala Skrzyczeńska v nadmorskej výške 1000 metrov nad morom pri hornej stanici kabínkovej lanovky,“ uviedol manažér strediska Michal Slowioczek.

Zbyrcok sa vrátil na svoje miesto vylepšený a s novým dizajnom odkazujúcim na reštauráciu Kuflonka, ktorá sa nachádza hneď vedľa neho. Vynovený a ešte krajší čaká na stretnutia s turistami z celého sveta. Fotografia so Zbyrcokom na Kuflonke sa stane ďalším MUST HAVE na sociálnych sieťach pre všetkých ľudí, ktorí navštívia Szczyrk a Hala Skrzyczeńska.

Zbyrcok nie je len symbolom bývalej pastierskej kultúry z národopisného múzea. Horské stredisko Szczyrk už niekoľko rokov aktívne podporuje aktivity zamerané na obnovu tradičného pastierstva v našom regióne. Ďalší rok sa stáda oviec pasú od jari do jesene na lúkach, po ktorých v zime jazdia lyžiari. Tradičné pastierstvo je najlepšou starostlivosťou o zjazdovky, ktorá zároveň prirodzene zlepšuje kvalitu rastlinného krytu. Trávnaté, zelené a v lete kvitnúce zjazdovky so stádom bielych oviec, ktoré sa na nich pasú, pomaly zapadajú do panorámy Szczyrku. Toto predstavenie triumfu prírody, napriek zásahu človeka do krajiny, je každým rokom stále veľkolepejšie a možno ho obdivovať v lete z kabínkovej lanovky na Hala Skrzyczeńsku a 6-sedačky na Zbójnicku Kopu.

Areál horského strediska Szczyrk bol zaradený do projektu Karpaty Łączą – Tradičné pastierstvo, realizovaného v rokoch 2018-2021. Koncepčný projekt obnovy nelesných biotopov znehodnotených dlhoročnými investíciami spojenými s lyžovaním s miernym pasením a extenzívnym kosením pre horské stredisko Szczyrk pripravila Nadácia Príroda a človek špecializujúca sa na ochranu kultúrneho dedičstva so snahou o návrat tradičných aktivít, vrátane chovu oviec.

Szczyrk Mountain Resort spolupracuje so Spoločnosťou pre rozvoj Haly Skrzyczeńskej (vlastníkom stáda oviec), s ktorou každoročne organizuje Ovčiarske dni s prehliadkou výroby syra, strihania oviec, animáciami pre deti a miestnymi besiedkami. Najbližšie už 20. augusta!