TMR ašpiruje na pozíciu poradcu a prevádzkovateľa horských stredísk v Saudskej Arábii

Spoločnosť TMR ako jeden z top prevádzkovateľom horských stredísk a turistických služieb v regióne strednej a východnej Európy mieri na juhovýchod. Spoločnosť rokuje o možnosti spolupráce pri rozvoji turizmu v Saudskoarabskom kráľovstve.

Zástupcovia TMR sa v Rijáde stretli s princeznou Fahda al Saud, členkou kráľovskej rodiny, ktorá je zodpovedná za vybudovanie a rozvoj turizmu v horskej oblasti Sudah. Stalo sa tak na jej pozvanie s cieľom vypočuť si osobne predstavu a ponuku zástupcov spoločnosti. „Komunikujeme vzájomne asi pol roka a tomuto stretnutiu predchádzalo viacero predkôl rokovaní. Príležitosťou pre nás je vízia rozvoja turizmu hlavne v horských oblastiach do roku 2030, dokedy sa chce Saudská Arábia po vzore Dubaja a okolitých štátov stať rovnako atraktívnou destináciou. My ako TMR ašpirujeme na pozíciu poradcu a prevádzkovateľa pri budovaní horského strediska. Máme v porovnaní s niektorými inými záujemcami výhodu reálnych skúseností so stavbou aj prevádzkou stredísk.  V prípade, že sa náš koncept bude páčiť, sme pripravení aj na vstup saudského investora resp. vytvorenie spoločného podniku, čo bolo tiež predmetom spoločných rokovaní. Rovnako im chceme pomôcť aj s vybudovaním a trénovaním lyžiarskej reprezentácie,“ informoval predseda predstavenstva TMR Igor Rattaj. Stretnutie sa uskutočnilo za účasti nového veľvyslanca SR v Saudskoarabskom kráľovstve Rudolfa Michalku.

Saudi to myslia s lyžovaním vážne!

Aktuálne rokovania sú výsledkom snahy Saudskej Arábie ešte viac sa otvoriť svetu a v súvislosti s tým investovať do rozvoja cestovného ruchu v krajine 30 mld. dolárov. „Kým na Slovensku sa rieši otázka, či prežijú lyžiarske strediská, v horúcej Saudskej Arábii majú odvahu budovať moderné nové strediská v horách s výškou takmer totožnou s tými slovenskými,“ doplnil Rattaj. Príkladom je stredisko Trojena https://www.neom.com/en-us/regions/trojena, ktoré by malo byť postavené do zimy 2027 a už v roku 2029 by sa v ňom mali konať Ázijské zimné hry. Trojena by mala byť súčasťou autonómneho mesta Neom postaveného na tých najmodernejších a udržateľných technológiách www.neom.com„Keďže o kapitál v tejto krajine nie je núdza, TMR si nechce nechať ujsť príležitosť byť pri tom a do tohto miestami až futuristického rozvoja sa zapojiť. Chceli by sme zúročiť naše skúsenosti zo 4 krajín a byť pri začiatku a budovaní tohto odvetvia v saudskoarabskom svete. Ak by to vyšlo, možno pribudne do Gopassu ďalšia atraktívna destinácia,“ uzavrel s úsmevom Rattaj.