Zelený Chopok s rekordnou účasťou

JASNÁ (3. 5. 2024) Pod Chopkom sa po 13. krát stretli dobrovoľníci na tradičnom jarnom podujatí Zelený Chopok. Podujatie premiérovo spoločne zorganizovali horské stredisko Jasná, obec Demänovská Dolina a Región Liptov.

Záujem o účasť na podujatí príjemne prekvapila, prišlo spolu 261 dobrovoľníkov z troch krajín. „Registráciu sme museli uzavrieť už po 3 dňoch, pretože sme naplnili kapacity na severnej aj južnej strane Chopku. Sme radi, že aj napriek presunu podujatia na nový termín, ľudia prišli a pomohli nám po sezóne urobiť poriadok nielen v stredisku, ale aj v okolí Vrbického plesa či na okolitých chodníkoch a zjazdovkách,“ informoval riaditeľ strediska Jiří Trumpeš.

Potešujúce je, že odpadu je celkovo menej, no stále sa nájde a stále plníme desiatky vriec. Zvyšky bobov, blatníkov, odpad zo sladkostí, zvyšky plastových fliaš, krabičiek od cigariet. Sneh poodkrýval zimné prehrešky a dnes sme ich upratali,“ uviedol Richard Bros, starosta obce Demänovská Dolina.

Odmenou okrem dobrého pocitu z prospešnej činnosti a pohybu na čerstvom vzduchu bol pre všetkých účastníkov aj obed a jednodňový lístok na lyžovačku v budúcej lyžiarskej sezóne.

Toto verejnoprospešné podujatie vnímame aj ako súčasť príprav Liptova na letnú sezónu. Veríme, že bude úspešná a región bude obľúbenou voľnou pre návštevníkov zo Slovenska aj zahraničia,“ doplnila  Darina Bartková, riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov.

Podujatie spolufinancovala Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Liptov aj z dotácie Ministerstva cestovného ruchu a športu SR.

Doterajších 13. ročníkov podujatia Zelený Chopok pomohlo zbaviť Demänovskú dolinu nielen stoviek vriec odpadu, ale v spolupráci s urbármi vysadiť aj tisícky nových stromov.  Podujatie Zelený Chopok, venované prírode a ľuďom, ktorí chcú urobiť niečo pre životné prostredie, má svojich nasledovníkov aj v ďalších rezortoch prevádzkovaných spoločnosťou TMR. Zelený Ještěd a Zelený Špindl v Českej republike ako aj Zelený Szczyrk v Poľsku pomáhajú strediskám upratať chodníky a zjazdovky po zime a pripraviť ich na letnú sezónu.