LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ (21. júna 2022) – V Hoteli Grand Jasná v najväčšom lyžiarskom stredisku na Slovensku absolvovalo 16 študentov záverečné skúšky duálneho vzdelávania v odboroch kuchár a čašník. Výchova budúcich zamestnancov je pre cestovný ruch životne dôležitá.
Spolu 7 kuchárov a 9 čašníkov, všetko študentov Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši, postupne predviedlo pred zrakmi skúšobnej komisie všetky nadobudnuté zručnosti. Kuchári excelovali v príprave menu, čašníci sa obracali pri slávnostnom prestieraní a obsluhe aj pred pohľadmi rodičov či priateľov. „Najprv sme si prestreli slávnostnú tabuľu, mali sme skúšku zo zručnosti, v rámci ktorej som flamboval palacinky. Potom sme podávali slávnostný obed formou zložitej obsluhy. Pri prestieraní sme mali tému Svetový deň kvetov, ja som si ako podtému zvolil exotiku, máme teplejšie počasie, čas dovoleniek, tak som chcel trochu vyrelaxovať,“ zhodnotil s úsmevom študent Patrik Serek.
Nadobudnuté zručnosti študentov Hotelovej akadémie v Liptovskom Mikuláši pozorne sledovala riaditeľka Katarína Uličná. Tá vyzdvihla aj prínos duálneho vzdelávania pre cestovný ruch. „V súlade s harmonogramom všetky zručnosti, ktoré majú žiaci rozpísané v rámci vzdelávacieho programu, sú zvládnuté, preukázali, že sa u zamestnávateľa naozaj všetko naučili. Myslím, že to duálne vzdelávanie má význam hlavne pre veľkých zamestnávateľov, aby si takto zabezpečili domácich pracovníkov, domácich žiakov. To, že je to cielené, má to perspektívu a zmysel by mali zamestnávatelia prezentovať rodičom, žiakom,“ uviedla Uličná.
Spoločnosť Tatry mountains resorts, a.s. (TMR) spolupracuje so strednými školami v systéme duálneho vzdelávania už šiesty rok. „Máme študijné aj učebné odbory v profesiách kuchár a čašník, v ktorých máme vo všetkých ročníkoch viac ako 100 žiakov. Počet študentov hovorí o tom, že záujem zo strany študentov je veľký, pretože im ponúkame nielen prácu po skončení štúdia ak majú záujem, ale aj nové pohľady, nové technológie, možnosť získať zručnosti. V oblasti cestovného ruchu spolupracujeme aj s vysokými školami,“ vysvetlil Marek Schwarz, riaditeľ ľudských zdrojov v TMR.
Jedným z prísediacich porotcov bol pri skúškach aj predseda predstavenstva spoločnosti TMR, a.s. Igor Rattaj. „Som milo prekvapený, pretože sú fakt dobre pripravení. Väčšina z nich praxovala u nás a myslím, že sú to pre nich obrovské a cenné skúsenosti. Verím, že mnohí budú u nás pokračovať aj ďalej,“ uviedol Rattaj. „Dnes, keď som to videl ich šikovnosť, neviem si predstaviť, ako môže takýto kuchár alebo čašník byť pripravený bez duálneho vzdelávania. Ja to absolútne kvitujem, za TMR hovorím, je to presne tá vec, v ktorej by sme sa mali angažovať. To znamená ponúkať formu duálneho vzdelávania nielen v odbore kuchár-čašník, ale možno aj lanovkár-elektrikár alebo v ďalších odboroch, ktoré u nás využívame,“ uzavrel predseda predstavenstva TMR.