V legendárnych tatranských hoteloch sa predviedla budúcnosť slovenskej  gastronómie

V legendárnych tatranských hoteloch sa predviedla budúcnosť slovenskej  gastronómie
V legendárnych tatranských hoteloch sa predviedla budúcnosť slovenskej  gastronómie

Starý Smokovec (2. 5. 2023) Atraktívne štvorchodové menu, bohatá vínna karta, to všetko pripravované a servírované študentmi, ktorí svoju odbornú prax absolvovali priamo v tatranských hoteloch. Budúci kuchári, čašníci a čašníčky úspešne zvládli praktickú časť svojich záverečných skúšok priamo v jednom z centier slovenského cestovného ruchu.   

Stredná odborná škola hotelová v Hornom Smokovci vo Vysokých Tatrách vstúpila do systému duálneho vzdelávania v roku 2017. „Filozofiou je, aby žiak naberal skúsenosti priamo v živej prevádzke, či už čašník v komunikácii s hosťom alebo kuchár priamo v kuchyni. Už počas štúdia sa tak môžu začleniť do danej prevádzky,“ uviedol Pavol Hudáček, riaditeľ SOŠ hotelovej vo Vysokých Tatrách. Budúce nádeje slovenskej gastronómie sa počas praktickej časti svojich záverečných skúšok vo svojom odbore predviedli v Grandhoteli Starý Smokovec a Grandhoteli Praha v Tatranskej Lomnici. 

Medzi študentmi, ktorí ukázali svoje umenie v kuchyni, bol aj Miloslav Štofila. „Najnáročnejšia bola príprava hlavného jedla, bolo tam veľa ingrediencií, tepelných úprav. Snažil som sa urobiť všetko preto, aby som dostal známku, ktorú som chcel,“ povedal študent, ktorý duálne vzdelávanie absolvoval práve v kuchyni Grandhotela Starý Smokovec. „Na jednu strane ste ako ryba v mori, učíte sa od skúsených, rozprávate sa s ľuďmi, s kuchármi, ako a čo má vyzerať. A na druhej strane, ak na to v prvom ročníku nie ste pripravení, je to ako keby vás hodili do vody, aby ste sa naučil plávať. Záleží potom na človeku, ako sa tomu vie prispôsobiť,“ doplnil budúci kuchár. S dobrým pocitom uzavrela praktickú časť skúšky budúca čašníčka-servírka Mária Rendová, ktorá sa spolu s kolegyňami venovala servírovaniu 4-chodového menu.  „Síce trošku stresu, ale mám zo skúšky veľmi dobrý pocit. Tá obsluha bola dosť zložitá, ale zvládli sme to.  Veľmi rada pracujem s ľuďmi, rada sa s nimi rozprávam a to ma na tejto práci baví a napĺňa,“ doplnila Rendová.

Spoločnosť Tatry mountains resorts, a.s. (TMR) spolupracuje so strednými školami v systéme duálneho vzdelávania už siedmy rok, aktuálne sa v jej zariadeniach pripravuje 120 študentov. „Duálne vzdelávania v našich prevádzkach sa snažíme neustále zlepšovať a urobiť ho čo najatraktívnejším pre žiakov a samozrejme aj pre školy. Chceme, aby to bolo nielen o učení, ale aj o zábave a sebarealizácii, chceme dať žiakom možnosť ukázať to, v čom sú dobrí. Cieľom je dokázať ešte lepšie podchytiť tých najšikovnejších, ktorých podľa dostupných voľných pozícií potom radi privítame ako nových kolegov v našich prevádzkach,“ uzavrel Piotr Latka, riaditeľ hospitality horského strediska Vysoké Tatry.