Vo Vysokých Tatrách a v Jasnej budú pripravené zachraňovať životy ďalšie verejne dostupné defibrilátory

Tatranský okrášľovací spolok venoval horským strediskám Jasná a Vysoké Tatry venoval 3 defibrilátory na laickú resuscitáciu. Budú pripravené zachraňovať ľudské životy na Skalnatom Plese a  Hrebienku vo Vysokých Tatrách a v Jasnej na južnej strane Chopku.

Nové defibrilátory odovzdali zástupcovia Tatranského okrášľovacieho spolku (TOS) v sobotu 8. januára 2022 na Skalnatom Plese zástupcom horských stredísk a Horskej záchrannej služby v strediskách Vysoké Tatry a Nízke Tatry -Juh. „Vysoké aj Nízke Tatry sú významne navštevované lokality a chceme aj takýmto spôsobom prispieť k tomu, aby bola pomoc poruke vždy, keď to bude potrebné. Najradšej budem, ak defibrilátory budeme po životnosti vyraďovať a nebudú nikdy použité,“ informoval kancelár TOS Paťo Kolesár. Defibrilátory v hodnote 4120 eur zakúpil TOS z vlastných zdrojov.

Ešte pred slávnostným odovzdaním boli defibrilátory počas archijerejskej sv. liturgie  požehnané arcibiskupom prešovskej archieparchie a metropolitom gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku, vladykom Jánom Babjakom, SJ. „Sú tu ako poistka, aby sa každý hosť vrátil zdravý domov. V horách pomáhať so záchranou nie je jednoduché. Ak by len jednému človeku pomohli zachrániť život, má to zmysel,“ uviedol pri odovzdaní prístrojov vladyka Ján.

Opodstatnenosť inštalácie defibrilátorov na verejne dostupných miestach potvrdili aj profesionálni záchranári.  „My ako HZS defibrilátormi disponujeme, ale v prípade, že by sme boli na zásahu, môže sa vďaka týmto verejne dostupným defibrilátorom každý jeden z návštevníkov Tatier stať záchranárom a vďaka týmto prístrojom zachrániť ľudský život,“ vysvetlil Igor Trgiňa z Horskej záchrannej služby.

Prvé verejne dostupné defibrilátory v horských strediskách Vysoké Tatry a Jasná boli inštalované v roku 2018. „My sme prvé defibrilátory umiestnili na Lomnický štít ako na veľmi ťažko dostupné a dôležité miesto a ďalší na Štrbské Pleso. Verme, že aj tieto defibrilátory, ktoré umiestnime na Hrebienok a na Skalnaté Pleso, ak budú použité, tak zachránia nejeden ľudský život,“ uviedol riaditeľ horského strediska Vysoké Tatry Dušan Slavkovský. Ďalší z darovaných defibrilátorov poputuje na južnú stranu Chopku. „Defibrilátor už máme na severnej strane, tento poputuje na juh. Prajem si, aby bolo nutné čo najmenej ho využívať, a ak, tak aby dokázal zachrániť život,“ doplnil riaditeľ strediska Jiří Trumpeš.

„Tatry sú dnes prakticky celé pokryté a som za to veľmi vďačný, pretože tieto prístroje dokážu aj s laickou obsluhou zachrániť ľudský život. Prajem im, aby ich zachránili čo najviac,“ uviedol František Majerský, predseda OZ Záchrana, ktoré iniciuje čo najväčšie rozšírenie verejne dostupných defibrilátorov.

Doplnenie defibrilátorov do najnavštevovanejších lokalít Vysokých a Nízkych Tatier nie je podľa TOS posledné. „Ja verím a dúfam, že to nie sú posledné defibrilátory a v tejto skvelej aktivite budeme pokračovať. Hlavne po tom, čo som spoznal Ferka Majerského, ktorý je úplný nadšenec pre rozšírenie dostupnosti týchto život zachraňujúcich priestorov. Myslím, že je to skvelá myšlienka a skvelá vec pre všetkých,“ uzavrel podpredseda Tatranského okrášľovacieho spolku Igor Rattaj.